Printer Friendly Version Poseta Francuskoj potpredsednice Vlade R. Srbije za evropske integracije Suzane Grubješić 12-13. februara 2013. @ 28 March 2013 09:42 AM

U okviru prve zvanične posete Francuskoj, potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić sastala se sa ministrom za evropske poslove Bernarom Kaznevom, glavnim diplomatskim savetnikom predsednika Republike Polom Žan-Ortizom i predsednikom Komisije za evropske poslove u Senatu Simonom Siturom.

Suzana Grubješić se, takođe, obratila članovima komisija za inostrane i za evropske poslove Nacionalne skupštine, koje je upoznala sa postignutim reformama i aktivnostima Vlade ne polju evropskih integracija.

U fokusu svih razgovora bili su evropski put Srbije i podrška Francuske za dobijenje datuma za otpočinjenje pregovora o članstvu u EU u junu 2013.

Nakon sastanaka, Suzana Grubješić je istakla da je od sagovornika dobila punu podršku za proevropsku politiku nove vlade, ali i da oni pažljivo posmatraju šta se u Srbiji radi i kakva je dinamika, pre svega, dijaloga sa Prištinom. Posebno je naglašeno da Srbija treba da nastavi sa unutrašnjim reformama, naročito u oblastima borbe protiv korupcije, reforme pravosuđa i ekonomije.

„Ono što njih najviše interesuje je da li ćemo uspeti da u sledećoj rundi postignemo vidljiv i održiv napredak u dijalogu sa Prištinom. To je ključno za davanje zelenog svetla za datum u junu. Ja sam sa velikim zadovoljstvom informisala sagovornike o napretku Srbije na svim poljima, od ekonomije preko borbe protiv korupcije i kriminala do ispravke prethodne reforme pravosuđa i oni to znaju i cene. Oba sagovornika su mi rekla da je potrebna stabilnost da bi Srbija nastavila da ovako dobro radi kao u poslednjih nekoliko meseci. Mi smo sa reèi vrlo brzo prešli na dela, i to niko ne može da ospori“, kazala je Suzana Grubješić.