Printer Friendly Version Istoričar Žan-Pjer Verne odlikovan Ordenom srpske zastave trećeg stepena @ 28 March 2013 10:06 AM

Na ceremoniji održanoj u petak 28. septembra 2012, u Rezidenciji ambasadora R. Srbije u Francuskoj, u prisustvu velikog broja uglednih zvanica, ambasador Dušan T. Bataković uručio je francuskom istoričaru Žan Pjeru Verneu Orden srpske zastave trećeg stepena, kojim ga predsednik R. Srbije odlikuje za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Francuske.

Žan Pjer Verne je više od 30 godina posvetio negovanju tradicija Prvog svetskog rata i sećanju na oslobodilačke ratove Srbije 1912 - 1918. godine. Verne je, u svojstvu saradnika tadašnjeg predsednika Republike Žaka Širaka i funkcionera Ministarstva odbrane Francuske, ulagao značajne napore da se Srbija prikaže u pozitivnom svetlu, isticao i branio staro prijateljstvo između srpskog i francuskog naroda. U više navrata je bio zaslužan i lično dao veliki doprinos bogaćenju fondova istorijskih muzeja u Srbiji i u Francuskoj, kao i promociji Srbije prilikom manifestacija i izložbi koje su se bavile Prvim svetskim ratom.

Ambasador Bataković je u svom govoru zahvalio Žen Pjeru Verneu za višedecenijski nesebičan rad na očuvanju sećanja na savezništvo francuskog i srpskog naroda iz Prvog svetskog rata i zbližavanju dva prijateljska naroda. Posebna zahvalnost izražena je zbog ustupanja velikog broja vojnih eksponata iz njegove lične zbirke srpskom muzeju na Krfu, kao i zbog ključnog doprinosa izlaganju eksponata koji predstavljaju srpske vojnike i ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu u Muzeju Velikog rata u gradu Mo, nedaleko od Pariza.

Žan Pjer Verne je zahvalio na visokom priznanju, istakaviši značaj veza i vojnog savezništva srpskog i francuskog naroda, kao i opredeljenje da nastavi da doprinosi daljem učvršćivanju ovog tradicionalnog prijateljstva.