Printer Friendly Version Obeležena godišnjica atentata na kralja Aleksandra I Karađorđevića i ministra Luja Bartua u Marselju @ 28 March 2013 10:10 AM

Povodom godišnjce atentata na kralja Aleksandra I Karađorđevića i francuskog ministra spoljnih poslova Luja Bartua, 9. oktobra 1934. u Marselju, delegacija R. Srbije koju su činili ambasador u Francuskoj Dušan T. Bataković, savetnik predsednika R. Srbije Radoslav Pavlović i izaslanik Ministarstva odbrane brigadni general Slavoljub Janićijević, položili su 9. oktobra 2012. vence kod komemorativne ploče na mestu atentata, kao i na spomenik kralju Aleksandru i Luju Bartuu, koji se nalazi u samom centru Marselja. Francusku stranu na ceremoniji je predstavljao Žerar Vitalis, zamenik gradonačelnika Marselja. Ovom prilikom intonirane su nacionalne himne, odata počast ubijenima i održani prigodni govori pred oko 30 okupljenih građana, među kojima su bili predstavnici dijaspore i asocijacija starih ratnika.
Ambasador Bataković je ovom prilikom istakao da je ubistvom kralja Aleksandra i Luja Bartua, kao prvih žrtava fašizma, ubijen mir u Evropi, i istakao značaj redovnog obeležavanja ove godišnjice, kao i negovanja posebnih veza dveju država, kako u istorijskom kontekstu, tako i u saveremenim okolnostima.

Zamenik gradonačelnika Marselja je istakao da je ovaj atentat ostavio neizbrisiv trag u kolektivnom sećanju stanovnika ovog grada, i izrazio očekivanje da će odnosi Srbije i Francuske nastaviti da budu unapređivani, iz istorijskih, ali i političkih razloga.