Printer Friendly Version Poseta ministra odbrane Republike Srbije Francuskoj @ 18 October 2013 03:21 PM

18.10.2013.

Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić, u okviru dvodnevne zvanične posete Francuskoj, sastao se danas u Parizu sa ministrom odbrane Republike Francuske Žan-Iv Le Drianom. Centralne teme razgovora bile su mogućnosti za unapređenje saradnje u oblasti odbrane, posebno u domenu zajedničke obuke i zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i intenziviranje vojnoobrazovne, vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje. Na sastanku se takođe razgovaralo o nastojanjima Republike Srbije za jačanje regionalne povezanosti i brže integrisanje u Evropsku uniju.

Ministri su zaključili da su stvoreni uslovi za punu primenu i unapređenje saradnje u oblasti odbrane u okviru Sporazuma o Strateškom partnerstvu Srbije i Francuske. Saradnja u oblasti odbrane između Srbije i Francuske je intenzivna, ali ima mogućnosti za kvalitativno i kvantitativno unapređenje u oblastima od obostranog interesa. Ministarstvo odbrane Republike Srbije čvrsto je opredeljeno za nastavak saradnje sa Republikom Francuskom u oblasti angažovanja u multinacionalnim operacijama. Le Drian je odao priznanje Vladi Srbije za napredak koji je ostvaren u pregovorima sa Prištinom, kao i za učešće Srbije u međunarodnim mirovnim operacijama zajedno sa Francuskom. Obuka dva tima za zaštitu brodova (AVPD), realizovana od 11. do 15. marta 2013. godine u Lorijanu (R. Francuska), predstavlja značajan korak na polju zajedničkih priprema i angažovanja u multinacionalnim operacijama i najvažniju tačku saradnje dve države. Francuska će od decembra 2013. godine biti vodeća nacija u operaciji ATALANTA, a Ministarstvo odbrane Republike Srbije planira angažovanje jednog oficira Vojske Srbije na francuskom vojnom brodu, u sastavu multinacionalnog štaba (FHQ).

Ministar odbrane Republike Srbije položio je, danas u 10 časova, venac na Srpskom vojničkom groblju u mestu Tije, nadomak Pariza, u slavu srpskih ratnika poginulih u Prvom svetskom ratu. Srpsko vojničko groblje u Tijeu zvanično je otvoreno i osveštano 1931. godine. O ukupnom broju srpskih žrtava u Velikom ratu još nema potpuno pouzdanih podataka, a pojedine procene kreću se od oko 800.000 do 1.250.000 poginulih i umrlih, a materijalna šteta procenjuje se na oko 10 milijardi zlatnih franaka. Posetu Francuskoj ministar Rodić nastavlja učešćem na interministarskom sastanku povodom priprema za obeležavanje stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Sastanak, koji se održava na poziv francuskog ministra delegiranog za boračka pitanja pri francuskom Ministarstvu odbrane, Kadera Arifa, počeo večeras ceremonijom oživljavanja večnog plamena kod Trijumfalne kapije u Parizu.