Printer Friendly Version ZVANIČNA POSETA PREDSEDNIKA FRANCUSKE REPUBLICI SRBIJI, 15-16. JULA 2019. @ 17 July 2019 08:35 AM

Predsednik Francuske Nj.E. gospodin Emanuel Makron boravio je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji 15. i 16. jula 2019. godine. Po dolasku francuskog predsednika, svečano je na aerodromu Nikola Tesla otkrivena ploča povodom zvaničnog početka radova na modernizaciji beogradskog aerodroma koju će sprovesti kompanija VINCI Airports. Svečani doček uz najviše počasti upriličen je ispred Palate „Srbija“ gde su dvojica predsednika razmenila mišljenja o najaktuelnijim pitanjima, nakon čega je usledila zajednička konferencija za štampu. Potpisana su 22 bilateralna sporazuma iz različitih oblasti.

Dvojica predsednika položila su vence na spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju, a položili su i cveće na grob čuvene srpske heroine iz Prvog svetskog rata Milunke Savić, kojom prilikom je predsednik Makron razgovarao sa njenim potomcima.

Nakon što je položio venac na obnovljeni Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu koji datira iz 1930. godine i svedoči o prijateljstvu i savezništvu dve zemlje, predsednik Francuske Emanuel Makron se obratio prisutnim građanima, a deo govora je održao i na srpskom jeziku. Drugog dana posete dvojica predsednika su se susrela i sa predstavnicima mladih iz Regionalne kancelarije za mlade (RYCO), dok se predsednik Makron susreo sa grupom umetnika i eksperata iz oblasti kulture.