Printer Friendly Version OBELEŽENO 180 GODINA DIPLOMATSKIH ODNOSA IZMEĐU FRANCUSKE I SRBIJE U NACIONALNOJ SKUPŠTINI @ 13 December 2019 04:08 PM

Povodom obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Francuske, u Nacionalnoj skupštini je 11. decembra 2019. godine upriličen prijem u organizaciji Živke Park, poslanice Republike u pokretu i predsednice Poslaničke grupe prijateljstva, uz prisustvo DS za evropske poslove Ameli de Monšalan i ambasadora Srbije u Parizu Nataše Marić.

Predsednica Grupe prijateljstva Park je sa ponosom i snažnim emocijama istakla da joj je izuzetna čast što je kao dete srpskih imigranata, a u svojstvu francuskog poslanika lično doprinosi produbljivanju odnosa i jačanju ekonomskih i kulturnih veza između dveju zemalja. DS de Montšalan je konstatovala da se mali broj zemalja može pohvaliti dugovečnim i svestranim odnosima i zaključila da će Francuska biti iskren partner Srbiji na njenom evropskom putu. Ambasador Marić je ukazala na obim bilateralnih odnosa na političkom, ekonomskom i kulturnom planu i značaj njihovog jačanja, te je pozvala prisutne da i sami preuzmu inicijativu u pravcu unapređivanja odnosa između Francuske i Srbije.

Prisutnima su se obratile i zvanice iz poslovnih, kulturnih, akademskih i diplomatskih krugova: Mari-Anž Debon, potpredsednica kompanije Suez, Emanuel Menanto iz kompanije Vinci Airports, dr Stanislav Sretenović sa Instituta za savremenu istoriju, rediteljka Mila Turajlić i direktor Direkcije za kontinentalnu Evropu Frederik Mondoloni.