Printer Friendly Version VAKCINACIJA U SRBIJI @ 18 February 2021 11:22 AM

Srbija već više od mesec dana vakciniše svoje stanovništvo u borbi protiv Kovida-19. Masovna vakcinacija počela je 19. januara.

Građani se prijavljuju putem eUprave ili telefonski - putem kontakt centra, nakon čega dobijaju poruku o terminu vakcinacije.

U Srbiji, građani mogu da izaberu vakcinu koju žele da prime, a dostupne su tri vakcine - „Fajzer", kineska „Sinofarm" i ruska „Sputnjik Ve".

Srbija je i dalje na drugom mestu u Evropi po stopi vakcinisanih na milion stanovnika i po broju vakcinisanih na 100 stanovnika. Ispred Srbije je samo Velika Britanija.

Srbija je na 5. mestu u svetu no broju ukupno vakcinisanih, a na šestom mestu u svetu smo po broju izdatih vakcina na 100 stanovnika u proteklih sedam dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je dobio potvrdu da će Srbija pre početka marta obezbediti još milion vakcina protiv virusa korona.

Prve količine „Fajzerove" vakcine u Srbiju su stigle 22. decembra.

Srbija je od Kine dobila milion doza „Sinofarm" vakcina koje su stigle 16. januara.

U Srbiju je 29. januara stiglo 40.000 doza ruske vakcine „Sputnjik Ve". TOKOM februara i marta očekuje se da će biti isporučene i ostale količine, od ukupno dva miliona doza ruske vakcine.

9. februara u Srbiju je stigao i novi kontingent od 50.000 vakcina „Sputnjik Ve" iz Rusije.

Takođe, juče su u Srbiju stigli i ruski eksperti, koji su sa srpskim stručnjacima razgovarali kako da se što pre otpočne proizvodnja ruskih vakcina u Srbiji. Posetili su Institut Torlak kako bi procenili tehnološke i kadrovske kapacitete Instituta za proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve".

Predsednik Vučić nedavno je istakao da će naša zemlja uložiti u nove pogone, novu opremu koja bi zadovoljila sve standarde, a sa ciljem da se vakcina proizvodi kod nas. Vakcina „Sputnjik Ve" iz naše zemlje bila bi distribuirana u region, ali i u zemlje Evrope.

Dana 10. februara u Srbiju je stiglo još 500.000 kineske vakcine „Sinofarm".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je obezbeđeno da 15. i 22. februara stigne još 88.000 doza „Fajzer".

Do kraja februara u Srbiju stiže i 120.000 do 150.000 „AstraZeneka", za šta je potpisan ugovor i čeka se zvaničnapotvrda proizvođača.

Do kraja februara Srbija će imati dva miliona vakcina, kojima će biti vakcinisano milion građana.

Do sada vakcinu je primilo 636.119 ljudi (ne računajući broj revakcinisanih, iako je počela i masovna revakcinacija - 83.262), a prijavilo se više od 950.000 hiljada. (podaci od 11. februara)

Najpre je vakcinu primilo medicinsko osoblje, potom je počela imunizacija korisnika gerontoloških centara, potom vakcinu su primili pripadnici MUP-a, Vojske Srbije i ostalih bezbednosnih službi, predstavnici medija.

Prosečna starost imunizovanih u Srbiji 65,4 godine, a nešto je niži procenat u velikim gradovima između 62,8 i 63 godine.