Printer Friendly Version ODRŽAN PRVI SASTANAK RADNE GRUPE ZA SARADNJU SA MEĐUNARODNOM ORGANIZACIJOM FRANKOFONIJE @ 26 February 2021 03:10 PM

U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije danas je održan prvi sastanak interresorne Radne grupe za saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije, čiji je predsednik ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Odluka o obrazovanju Radne grupe je usvojena na sednici Vlade Republike Srbije, 18. februara 2021. godine, a cilj njenog osnivanja je određivanje ciljeva Srbije u okviru saradnje sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije, kao i njihovo efikasno i oročeno ispunjavanje.

Fokus Radne grupe je na unapređenju nastave i upotrebe francuskog jezika, posebno imajući u vidu da Republika Srbija ima nameru da postane punopravni član ove organizacije, kako je to rekao šef srpske diplomatije Nikola Selaković na Ministarskoj konferenciji Frankofonije, održanoj 25. novembra 2020. godine.

Ministar Selaković je, pozdravljajući učesnike današnjeg sastanka, istakao da je primarni cilj Radne grupe da dobra volja i spremnost Srbije za saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije bude pretočena u konkretne aktivnosti, kako bi naša zemlja što efikasnije i uz merljive rezultate nastavila put ka punopravnom članstvu.

Na sastanku je, između ostalog, razmatran i predlog mera za unapređenje saradnje Srbije sa Međunarodnom organizacijom frankofonije koje je formulisala Grupa frankofonih ambasadora u Srbiji.

U radnoj grupi su predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva za evropske integracije i Nacionalne akademije za javnu upravu.