Printer Friendly Version FRANCUSKI PRIVREDNICI ZAINTERESOVANI ZA ULAGANJA U SRBIJI @ 12 March 2021 07:49 PM

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa delegacijom francuskih privrednika – MEDEF, čije kompanije posluju u mnogim zemljama sveta, ali i na tržištu Srbije, i tom prilikom ocenila da tako brojna delegacija dokazuje zainteresovanost za ulaganje u našu zemlju.

Brnabić je istakla da su po svojoj vrednosti najveći francusko-srpski investicioni projekti saradnje koncesija Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, projekat sanacije beogradske deponije Vinča, izgradnja postrojenja za preradu komunalnog otpada i proizvodnju toplotne ili električne energije, kao i projekat izgradnje metroa u Beogradu.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku dve zemlje imaju izuzetno dobru privrednu i političku saradnju, najplodonosniju u poslednjih nekoliko godina.

Predstavnici francuskih kompanija poručili su da je njihov dolazak u Beograd potvrda vizije koju imaju u vezi Srbije.

Oni su naglasili da im je naša zemlja važan i pouzdan partner, a da rezultati koje pokazujemo u vakcinaciji stanovništva protiv zarazne bolesti Kovid-19 i što uprkos pandemiji ostvarujemo značajan privredni rast je nešto što ima moć privlačenja novih investicija.

Na sastanku je istaknuto da je interes Srbije da se nastave ulaganja i dalji razvoj trgovinskih odnosa sa Francuskom, što podrazumeva rast razmene i, pre svega, izvoza, povećana ulaganja u oblasti infrastrukture, energetike, industrije, IT, poljoprivrede.

Poseban akcenat sa obe strane stavljen je na saradnju u oblasti „zelene tranzicije“, odnosno zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije.

Tokom razgovora naglašeno je da su kompanije iz Francuske zainteresovane za saradnju, ne samo kada je reč o izgradnji beogradskog metroa, već i drugih infrastrukturnih i građevinskih objekata, a da posebnu pažnju Srbija privlači u oblasti istraživanja i razvoja.

Premijerka je u tom kontekstu potvrdila da se naša zemlja nalazi u vrhu svetskih lista iz te oblasti i da su tome doprineli razultati postignuti u naučno-tehnološkim parkovima u Beogradu, Nišu i Čačku.