Printer Friendly Version SASTANAK PREDSEDNIKA VUČIĆA SA NAČELNIKOM GENERALŠTABA VOJSKE REPUBLIKE FRANCUSKE @ 11 June 2021 09:04 AM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je načelnika Generalštaba oružanih snaga Republike Francuske generala armije Fransoa Lekoantra, sa kojim je konstatovao da su bilateralni odnosi dveju zemalja u usponu, uključujući i saradnju u oblasti odbrane.

Predsednik Vučić i general Lekoantr su razgovarali i o jačanju vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, kao i o unapređenju saradnje u oblasti zajedničke obuke, uključujući i operacije pod okriljem Evropske unije. Sagovornici su posebno razmotrili unapređenje vojnoobrazovne saradnje na bazi reciprociteta.

„Srbija u Francuskoj vidi pouzdanog partnera u oblasti vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje, što potvrđuje i kroz brojne ugovore koji su zaključeni u proteklom periodu“, rekao je predsednik Vučić i naglasio da je partnerstvo i saradnja i u ovoj oblasti od strateškog interesa za obe zemlje.

Sagovornici su razmotrili i aktuelnu situaciju u borbi protiv pandemije Kovid-19 i istakli da jedino zajedničkom akcijom na globalnom nivou možemo da prevaziđemo izuzetno teške posledice koje je ova bolest nanela svim aspektima života.

Predsednik Vučić je posebno istakao da punopravno članstvo Srbije u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje i dodao da Srbija ulaže velike napore u procesu evrointegracija.

„Podrška Francuske na našem evropskom putu je od velikog značaja i mi na tu podršku računamo“, rekao je predsednik Vučić i dodao da je Srbija prihvatila novu metodologiju u pristupnim pregovorima, te da očekuje da se postignuti rezultati adekvatno i valorizuju kroz otvaranje novih poglavlja u pregovorima.

Izvor: www.predsednik.rs
Foto: www.predsednik.rs