Printer Friendly Version INFORMACIJA PROCESU VAKCINACIJE U REPUBLICI SRBIJI @ 8 September 2021 10:22 AM

U Republici Srbiji se od 24. decembra 2019. godine sprovodi vakcinacija stanovništva protiv korona virusa.
51.7 odsto punoletnog stanovništva je primilo dve doze vakcine, a od 17. avgusta otpočela je vakcinacija trećom, takozvanom buster dozom vakcine, za sve one koji su revakcinisani pre više od šest meseci.

Srbija je obezbedila dovoljan broj vakcina i građani mogu izabrati vakcinu koji će primiti: Fajzer, Sinofarm, Sputnjuk V ili Astrazeneku.

* 1. septembar - Institut Gamaleja iz Rusije odobrio za upotrebu 550.000 doza vakcine Sputnjik V, koje su proizvedene na Torlaku do 13. avgusta.

Od 550.000 doza - 275.000 komponente 1 i i 275.000 komponente 2, spremne su za upotrebu u Srbiji, s oznakom proizvedeno u Srbiji, dok će da će odluku o eventualnom izvozu doneti Vlada Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić.

*2. septembar - Otvorena kovid bolnica u Novom Sadu, četiri meseca nakon početka izgradnje. U pitanju je treća kovid bolnica u Srbiji, posle Batajnice i Kruševca, koja je od 3. septembra počela da prima pacijente obolele od koronavirusa.

*4. septembar - Sirovina za proizvodnju kineske vakcine u Srbiji stigla je u Beograd, a do oktobra će "Hemofarm" proizvoditi vakcinu za proces testiranja. Eksperti koji prate čitav proces testiranja i početak punjenja su stigli u Srbiju i rade sa domaćim stručnjacima na pripremi.
Nakon testiranja, u oktobru će započeti i punjenje vakcine. Plan je da se napuni oko šest miliona doza do kraja godine. Te doze će biti namenjene prvenstveno građanima Srbije, a ako bude višak razmotriće se i izvoz u region.

*Kamen temeljac fabrike za proizvodnju kineskih vakcina u Srbiji biće položen 9. septembra.
Srbija je TOKOM pandemije pokazala visok stepen odgovornosti i solidarnosti doniravši blizu milion doza vakcina i planira da, u skladu sa mogućnostima, sa tim trendom nastavi.

Realizovane donacije:
*Više 200.000 doza vakcina donirano regionu
*Blizu 200.000 građana regiona vakcinisano je u našoj zemlji
*Donirano 100.000 doza Češkoj Republici
* 50.000 doza vakcina donirano Iranu
*40.000 doza vakcina Tunisu
*Tokom nedavne posete ministra Selakovića zemljama Afrike i Bliskog Istoka donirano 200.000 doza vakcina.