Printer Friendly Version SELAKOVIĆ: SARADNJA SRBIJE I FRANCUSKE BELEŽI KONSTANTAN NAPREDAK @ 16 December 2021 06:54 PM

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković zvaničnu posetu Francuskoj započeo je sastankom u Nacionalnoj skupštini gde je razgovarao sa predstavnicima oba doma Parlamenta.

Selaković je konstatovao da naše zemlje vezuje istorijska bliskost i prijateljstvo, poručivši da je Francuska jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije.

U razgovoru sa senatorima i poslanicima, ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da ukupna saradnja dve zemlje beleži konstantan napredak i da je politički dijalog odličan, ali i ocenio da je Srbija, u skladu sa strateškim partnerstvom, opredeljena za dalje unapređivanje odnosa sa Francuskom.

Svedočimo intenziviranju naših odnosa, koje je nastupilo nakon posete predsednika Makrona Srbiji 2019. godine, kada je i partnerstvo dve zemlje dobilo na snazi, rekao je Selaković dodavši da je saradnja naročito intenzivirana u oblasti ekonomije.

Ministar je istakao da je Francuska veoma važan ekonomski partner i sve više prisutna kao investitor u Srbiji, dodavši da posebno raduje to što francuski privrednici u kontinuitetu pokazuju interesovanje za poslovanje u našoj zemlji. Naglasio je da je Srbija privukla čak 80 odsto francuskih investicija u čitavom regionu.

Šef srpske diplomatije istakao je da je naša zemlja posvećena regionalnoj stabilnosti i ekonomskom razvoju i povezivanju celog regiona, informisavši sagovornike o inicijativi predsednika Srbije „Otvoreni Balkan“, čiji su značaj do sada prepoznali Albanija i Severna Makedonija.

Selaković je sagovornike informisao i o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o toku dijaloga Beograda i Prištine. Preneo je da je jedini put za postizanje održivog rešenja upravo dijalog, naglasivši da Beograd, bez obzira na opstrukcije Prištine, ostaje dosledno na toj poziciji.

Ministar je zahvalio Francuskoj na podršci koju pruža napretku naših evrointegracija, rekavši da je nedavno otvaranje klastera valorizacija reformi koje je sprovela Srbije. Istakao je da će naša zemlja nastaviti još dinamičnije da radi na reformskom procesu, i da se nadamo da će to dovesti do otvaranja novih klastera, posebno tokom predstojećeg predsedavanja Francuske Savetu EU.

Kada je reč o parlamentarnoj saradnji, Selaković je ukazao da je ona intenzivirana u proteklih nekoliko godina, prenevši da bi bilo od velikog značaja da predsednik Senata Žerar Larše, kao i senatori i poslanici, u narednom periodu posete Srbiju.