Printer Friendly Version SELAKOVIĆ I LE DRIJAN: DUBOKI ODNOSI SRBIJE I FRANCUSKE @ 17 December 2021 09:19 AM

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, nakon razgovora sa šefom francuske diplomatije Žan-Ivom Le Drijanom, da je našoj zemlji podrška Francuske veoma važna, posebno u oblastima evrointegracija i ekonomije.

Selaković je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka u Parizu istakao da su veze dveju zemalja u proteklom periodu dodatno ojačane zahvaljujući odnosima predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona.

Prema rečima ministra Selakovića, tokom današnjeg razgovora bilo je reči o nizu tema, kao što su produbljivanje bilateralne saradnje i ekonomskih odnosa, realizacija započetih zajedničkih projekata, podrška Francuske procesu evrointegracije Srbije, dijalog Beograda i Prištine i situacija na zapadnom Balkanu.

"Ponosni smo na našu ekonomsku saradnju. Srbija je u prethodnom periodu privukla 80 odsto francuskih investicija u naš region i to pokazuje jako dobru saradnju koju imamo sa francuskim preduzećima", istakao je Selaković.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je veoma važna podrška Francuske u procesu pregovora o članstvu u EU.

"Koristim ovu priliku da vam zahvalim na podršci i da vas pozovem u Beograd. Treba da znate da ste uvek dobrodošli u Srbiju", poručio je Selaković francuskom kolegi.

Ministar Le Drijan je izrazio zadovoljstvo zbog prvog susreta sa ministrom Selakovićem, konstatujući da su odnosi dve zemlje duboki.

Francuski ministar inostranih poslova je istakao da njegova zemlja podržava evropsku perspektivu Srbije i zapadnog Balkana.

"Naši politički odnosi su vođeni strateškim partnerstvom i imamo redovne kontakte na najvišem nivou koji to oslikavaju", rekao je Le Drijan.

On je istakao da je na bilateralnom nivou veoma zadovoljan dinamikom odnosa sa Srbijom i da želi da se ta dinamika intenzivira, na čemu će dva ministarstva zajednički raditi.

Šef francuske diplomatije je, pozdravivši otvaranje novog klastera u pregovorima, kazao da njegova zemlja podržava Srbiju na putu ka EU, kako politički, tako i pružanjem konkretne tehničke pomoći.

Prema njegovim rečima, potrebno je uraditi mnogo toga kako bi se nastavile reforme u Srbiji i kako bi one dale očekivane rezultate.

Ministar Le Drijan je istakao važnost konsolidovanja dobrosusedskih odnosa, saradnje i pomirenja na zapadnom Balkanu, pozvavši Beograd i Prištinu da nastave dijalog u pravcu postizanja sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma.

"Odnosi EU i zapadnog Balkana biće važan element francuskog predsedavanja EU, i pre nekoliko dana predsednik Makron je najavio konferenciju vezanu za zapadni Balkan u junu 2022. godine", zaključio je ministar Le Drijan.