Printer Friendly Version SELAKOVIĆ: GLAS SRBIJE SE DANAS MNOGO PAŽLJIVIJE SLUŠA U PARIZU @ 17 December 2021 03:08 PM

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je, na kraju dvodnevne zvanične posete Francuskoj, da se glas Srbije danas u Parizu mnogo pažljivije sluša, što je rezultat politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog ličnog odnosa sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Ministar Selaković je, sumirajući posetu Francuskoj, rekao da je ona bila izuzetno dobra i korisna i da je sa zvaničnicima te zemlje razgovarao o razvoju srpsko-francuske saradnje na političkom i ekonomskom planu, kao i na planu kulture, ali i o situaciji u regionu.

Šef srpske diplomatije je naveo da je najvažniji deo njegove posete bio susret sa ministrom inostranih poslova Francuske  Žan-Ivom Le Drijanom, za koga je rekao da je ozbiljan diplomata, čovek koji je pokazao veliku spremnost da sasluša ono što su pitanja od značaja za Srbiju, i koji je odao priznanje Srbiji na uspesima u reformskom procesu poslednjih godina.

Ministar Selaković je preneo da je njegov francuski kolega pokazao veliku spremnost da sasluša naše stavove po pitanjima od značaja za Srbiju, naročito kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, te situaciji u čitavom regionu.

„Ponosimo se ne samo našim nekadašnjim istorijskim savezništvom već i onim što danas Francuska i Srbija rade, naročito na polju jačanja ekonomske i trgovinske saradnje. U prvih deset meseci ove godine već smo ostvarili ekonomsko-trgovinsku razmenu koju smo ostvarili u čitavoj prethodnoj godini, a to je 1,1 milijardi evra, tako da ćemo do kraja ove godine sigurno preći 1,2 milijarde i doći do 1,3 milijarde evra”, rekao je šef srpske diplomatije.

Ministar Selaković je naveo da je imao dobre sastanke i sa francuskim parlamentarcima, kako sa članovima Senata, tako i sa članovima Narodne skupštine.

„Razgovarali smo o razvoju srpsko-francuske saradnje na političkom planu, na ekonomskom planu, na kulturnom planu, ali i o situaciji u regionu. Ono što je važno i što je rezultat predsednikove politike i ličnog odnosa koji je stvoren sa predsednikom Francuske Republike je činjenica da se danas mnogo pažljivije i mnogo značajnije sluša glas Srbije i ovde u Parizu. Na unapređenju ovih odnosa moramo da radimo još mnogo”, poručio je šef srpske diplomatije.

Povodom privredne saradnje, ministar Selaković je naveo da su francuski investitori sve prisutniji na srpskom tržištu, a da se u toku posete Francuskoj sastao se i sa generalnim direktorom francuske kompanije „Vansi“ koja je dobila koncesiju za upravljanje aerodromom u Beogradu.

Ministar Selaković je naveo da ta kompanija upravlja mnogim aerodromima, od Japana do Brazila, gde razvija jedan od svojih najvećih projekata, i da se, kao i mi, ponosi onim što radi na aerodromu „Nikola Tesla”.